MANDENS

Find den bedste affugter til din bolig

En affugter bruges til at skabe et bedre indeklima ved at sænke luftfugtigheden i det eller de rum den står i. For meget fugt kan være usundt for både din familie og din bolig, derfor er det vigtigt at sætte ind, hvis du oplever fugt.

Med den rigtige affugter kan du undgå fugt og de gener, der følger med. Du kan skabe et sundere og mere stabilt indeklima mens du passer på både dit hjem og din familie.

Find bedste affugter

I denne affugter test finder du de bedste modeller til brug i hjemmet 2021. Modellerne er fundet ud fra forskellige uafhængige test. Det giver dig inspiration til at finde en testvinder der måske er perfekt til dit/jeres brug. Helt ligesom du kan læse mere om hvordan en affugter virker samt andre ofte stillede spørgsmål.

Woods DS28F er velegnet til mellemstore rum. Kapaciteten kan klare op til 140 m2 hvor den kan affugte op til 17,5 liter i døgnet. Modellen er rost for sin brugervenlighed, for du får en affugter der er ganske enkel at betjene. Helt ligesom du får en effektiv affugter.

DS28F modellen kommer med indbygget filter og en vandtank på standard 10,4 liter. Det gør modellen velegnet til de mellemstore rum som kælder, badeværelse m.m.

Du styrer affugteren ganske enkelt med to drejeknapper hvor du kan styre to-trins hastighed. Lydniveau stats siger 38 – 58dB hvor du nok skal påregne under brug, at den trods alt laver noget støj.

Woods MRD-10 affugter er velegnet til de mindre rum som badeværelse. Du får en effektiv og støjsvag model, som dog virker optimalt i mindre rum med et maks. arbejdsområde på 40 m2, hvor større rum er bedre med de ovennævnte modeller canadiske Woods.

En kompakt affugter som kun vejer 9 kg, så nem at flytte rundt hvis du f.eks. har behov for at bruge det i flere badeværelser. Prisen er ganske billig, hvor du ofte finder tilbud hos Silvan, Bilka, Harald Nyborg, Elgiganten og online hos Whiteaway, Skousen m.m.

Affugteren kan operer i temperatur fra 5 til 35 grader, hvor effektiviteten logisk nok afgøres af luftmængden. Tankvolumen er kun på 2,7 liter, så en lille tank på denne model. Men her er fordelen at du får en kompakt affugter som optager mindre plads, som er en fordel hvis behov for at tage fugten kun er i de mindre rum.

Denne model fra Woods er en kombineret affugter og luftrenser også kaldet hybridmodel. En noget anderledes model men måske det perfekte valg i forhold til dit/jeres behov og indeklimaet.

Du får en affugter i et smart design, som kan affugte rum op til 80 m2. Her giver den effektiv 2-i-1 måde at affugte og rense luften inden den bliver ud i rummet. Det giver et bedre indeklima som kan være oplagt i forhold til støvallergi. Du betaler selvfølgelig en større pris for det, da prisen ligger 3000 kr prisklassen. Hvilket er dobbelt af den mindre model.

AD20 hybrid-modellen kommer med et støjniveau på 48 dB, som giver en ganske støjsvag affugter i forhold til mange andre. Vandtanken er på 4 liter og kommer med sensor til auto stop når tanken er fuld.

Det maksimale arbejdsområde er 80 m2 hvor affugteren kan arbejde i temperaturer mellem 10 og 32 grader. Du kan indstille modellen i 4 hastighedstrin, og modellen kommer med indbygget måler til luftkvalitet og fugt.

Arctus Nordic Fenja 25 affugter

brug arctus fenja til kælder

Arctus Fenja 25 kommer i et smart design, og giver dig en lydsvag affugter til mindre rum som tørrerum, kælderrum eller vaskerum.

Affugteren fra svenske Arctus, har forskellige smarte funktioner at byde på. Her kan du vælge tøjtørring funktion, timerfunktion, auto genstart ved strømafbrydelse eller bruge det ekstra 4D filter til at modvirke mod svamp, bakterie m.m.

Køb denne model hvis du ønsker et smart udseende, og en model der er forholdsvis nem at flytte rundt med sin vægt på 14,5 kg. Helt ligesom tanken er nem at flytte uden at du spilder det hele ud på gulvet. Her kan du vælge at tilslutte en kontinuerlig afløbsslange til modellen.

Vandtanken har en kapacitet på 5 liter, hvor støjniveauet er 48 dB.

 • Arbejdsområde: 80 m2
 • Luftmængde: 170 m3/t
 • Tank kapacitet: 5 l
 • Lydniveau: 48 dB
 • Vægt: 14,5 kg

Woods AD30 Hybrid er større/opgradering af AD20 Hybrid affugteren. Denne AD30 Hybrid model kan arbejde i rum op til 120 m², hvor AD20 modellen kun kan klare 80 m². En anden forskel er, at AD30 kan fungerer i temperaturer ned til 5°C, men ellers er modellerne forholdsvis ens.

Modellen har moderat støj med en lydniveau på 46 dB. Hvor også den lave vægt på 11 kg. er en fordel ved modellen.

AD30 Hybrid fra Woods har en vandtank kapacitet på 4 liter, og helt ligesom de fleste andre modeller, har den autostop når tanken er fuld. Og ligesom andre modeller i AD-serien, har denne en stor affugtningskapacitet.

Som Hybrid model, så er det både en affugter og luftrenser. Hvor AD-serien har en luftkvalitets indikator til at måle fugt- og partikelniveauet i rummet. Det giver en besparelse i energi, da den kun arbejder, når behovet er der.

Du kan tilslutte slange, helt ligesom du får forskellige funktioner som timer eller tørring af vasketøj.

 • arbejdsområde: 120 m2
 • Luftmængde: 230 m3/t
 • Tank kapacitet: 4 l
 • Lydniveau: 46 dB
 • Vægt: 11 kg

Eeese Emil er en billig affugter til små rum. Modellen fra Eeese kan virke i rum op til 50 m2, og er designet med et stilrent og smart design, så den sagtens kan stå fremme i forhold til de tungere firkantede og lidt klodset modeller.

Emil affugteren har forskellige smarte funktioner som tøjtørringsprogram, timer og automatisk fugtkontrol. Du vælger programmer eller indstillinger via display som sidder i toppen af maskinen.

Vandtanken er kun på 2,6 liter, men du får dog en lydsvag affugter med støjniveau på 36-40 dB.

 • Arbejdsområde: 50 m2
 • Lydniveau: 36-40 dB
 • Vandbeholder: 2,6 l

Med Thermex DH1 får du en model i den højere prisklasse og velegnet til de større rum/lokaler. Ligesom med lillebroren Thermex kan du udskifte størrelse på vandtanken. Her kan du måske have behov for en større vandtank og udskifte fra 10 liter til 20 liter tank. Modellen kommer med en 5,5 liter vandtank som standard.

Thermex DH1 kan nemlig affugte op til 20 liter i døgnet, og her kan den store vandtank absolut være praktisk hvis f.eks. du har en fugtig kælder. Affugteren er rost i forskellige test for sin effektivitet og alsidighed i rum på 100 – 200 m3/t.

Vægten på modellen er 12 kg. som ikke er let, men dog heller ikke for tung til at flytte rundt med. Specifikationer siger lydniveau på 38dB men den vil nok nærmere have et lydniveau på 48dB. Helt ligesom vandkoger, elkedel, varmeblæser lignede el-artikler som regel larmer mere ind de officielle specifikationer siger.

Thermes affugteren har automatisk afrimning, indbygget hygrostat og kan indstilles til 2 hastigheder.

Canadiske Woods er førende indenfor affugtere til private i Danmark, hvor du også finder flere forskellige modeller blandt testvindere i diverse sammenligninger. Her finder du også Woods ED-50f som blev kåret testvinder hos Villalivet, Tænk og andre steder i 2016. Det er nemlig en ganske stabil og effektiv affugter, som samtidig er dejlig brugervenlig i sin enkelthed.

Affugteren fra Woods er tung da den kommer med en vægt på 28 kg. Støjmæssig har den et niveau på 40 – 55 decibel, som trods alt afgiver noget støj men er dog et standard støjniveau.

Woods ED-50f affugter er velegnet til de større rum op til 230 m2 som kan være perfekt til kælderen eller lokale til erhverv. ED-50f kan affugte 33,2 liter om dagen hvor temperaturen er på gennemsnit 35 grader. Hvis temperaturen er mindre, vil den kunne klare mindre. Den kan arbejde i temperaturer fra 10 til 35 grader, hvor en normal temperatur på 20 grader gør den i stand til affugte 21 liter.
Du kommer til at tømme vandtanken, hvis den skal køre et helt døgn da beholdning på vandtanken er 10,4 liter. Som dog skal siges at være ganske standard.

Hvorfor bør du anskaffe dig en affugter?

Tre rigtig gode grunde til at købe en affugter er:

 • Hjælp din bolig: Nedsæt risikoen for fugtskader og råd ved at sænke luftfugtigheden.
 • Hjælp dit helbred: Nedsæt risikoen for hoste, irritation af slimhinder og meget mere.
 • Hjælp dit velvære: Nedsæt fugten i luften og oplev mindre træthed og tung i hovedet.

Hvis du vil forbedre dine levevilkår i dit hjem, bør du helt på højde med hulmursisolering, nye vinduer og andre forbedringer, absolut anskaffe dig en affugter. På et eller andet tidspunkt vil vi alle få gavn af en affugter, da sådanne situationer med meget fugt i luften, ikke vil kunne undgås.

Astmatikere og allergikere kan i høj grad få et godt udbytte af sådan en, da disse mennesker har et større behov for en ren luft for deres vejrtrækning. Derudover er en affugter også en god idé hvis du ikke har astma eller allergi af nogen form, men venter dig et barn, hvor du samtidig ikke er klar over hvordan indeklimaet egentlig er.

Det skader ikke at være på den sikre side, hvilket du vil være med en affugter. Hvis et barn ha den mindste problemer med vejrtrækningen, kan dette påvirke barnets indlæringsevne, energi, humør og meget mere.

Så hvis du har den mindste tvivl om der er fugt i luften, eller du slet ikke ved hvordan indeklimaet egentlig er, så bør du anskaffe dig en affugter.

Det kan også være at du bor i lejlighed og tørre dit tøj indendørs på et tørrestativ. Her vil du opleve at nærmest ¾ af året, vil dette give dug på ruderne og i det hele taget fugt i luften. Hvis du oplever sådan et scenarie, eller kender nogen, så bør den pågældende person anskaffe sig en affugter, da dette kan skade boligen. Som lejer, har du pligt til at vedligeholde boligen indvendigt, hvilket du ikke gør hvis du er årsag til at der kommer en masse fugt, som kan i nogle tilfælde give svamp.

Hvordan virker en affugter?

Helt lavpraktisk, så er det noget der kan minde om en ganske normal kasse, der først er aktiv når strøm er tilsluttet. Det første den gør når du har givet din affugter en strømkilde, er at analysere luften.

En affugter virker ved at den som sagt bruger vanddamp til at fjerne fugten. Men overordnet kommer luften igennem en kompressor, hvor den bliver afkølet af kobberspolere, hvorved vandet/fugten i luften frigives. Derfor omdanner din affugter simpelthen fugten i luften til vand, som løber fra spolerne og ned i en lille vandbeholder. Du kan også finde en affugter hvor vandet løber ud af en lille slange. Når vandet er væk, pustes den friske luft ud i lokalet igen.

Ved mindre end 5 grader

Her er det typisk når der er tale om en garage, eller en lade og en stald ved et nedlagt landbrug. I disse bygninger kan det godt være at frost ikke kan forekomme, men temperaturen kan stadig komme under 5 grader, hvorfor du ikke kan bruge en almindelig affugter.

Således du har brug for en affugter et sted hvor temperaturen er så lav, bør du have kontakt med en fagperson, da du som nævnt ikke kan bruge den almindelige. Her har du brug for en såkaldt ’adsorptionsaffugter’, som fungerer ved at den hiver luften ind via en rotor og et varmelegeme.

Hvilken affugter skal du vælge?

Der er mange forskellige affugtere på markedet, så det kan være svart at vide, hvilken en, der passer til dit behov. Du kan dog tage udgangspunkt i tre ting:

 • Hvad er affugterens formål? Skal den affugte kælder, vasketøj eller dit badeværelse?
 • Hvor stort et areal skal den virke på? Er der tale om 50, 100 eller flere kvm?
 • Hvilken indretning har arealet? Består arealet af et stort eller flere små rum?

På den måde kan du hurtigt se, hvor kraftig en affugter du har brug for, samt, hvor stor beholder, der skal være i den.

Sådan vælger du en affugter

Som nævnt kommer det an på temperatur og størrelsen af det enkelte rum, som din affugter skal arbejde med. Hvis rummet ikke er særlig stort, hvilket kan være op til 20 kvadratmeter, så faktisk blot vælge en mindre affugter af alle valgmulighederne. Jo større en affugter er, jo større rum kan en affugter som regel håndtere. Den affugter du bør se efter, er en der kan klare ca. 10 liter vand på et døgn, og ikke mere end det.

Nogle affugtere kan larme lidt og nøgle er støjsvage. Men ofte er de der larmer, de bedste. Hvis du bor i en lille lejlighed, eller din affugter skal stå et sted hvor du meget gerne vil have helt ro, så skal du undersøge om den enkelte affugter larmer mindre end 40 dB. Støjen kan være meget svær at vænne sig til, da du altid bør placere din affugter så centralt i det enkelte rum som muligt.

Sommerhus, erhverv, større lokaler, kældre …

… har brug for en anden affugter. Dette er også typiske områder hvor en affugter gerne må larme og fylde lidt, da der er plads til det. Det kan også være områder hvor du ikke færdes ofte. Selv hvis du har et mindre sommerhus, bør du gå efter en relativ stor affugter (jo større jo bedre).

Få det største udbytte af din affugter

Når du har fået dig en affugter, så er der nogle parametre der påvirker affugterens effektivitet. Du ved allerede nu at den bør stå så centralt som muligt, dette skyldes at den får mere luft at arbejde med. Når først din affugter har behandlet en mængde luft, så kan den tage imod noget nyt luft. Dette vil ikke ske i samme grad hvis den står i et hjørne, da den her vil behandle en mængde luft, og herefter behandle den samme mængde igen og igen.

Men foruden den centrale placering, så er det samtidig mest optimalt at placere den så højt i lokalet som muligt. Hvis det viser sig at den både kan stå centralt og højt samme sted, så bliver det nærmest ikke bedre. Grunden til at den bør placeres højt i lokalet er at fugt stiger til vejrs. På denne måde kan din affugter arbejde og behandle så meget fugt som overhovedet muligt.

Derudover bør du ikke have tændt for varmen når din affugter køre. Din affugter skal være det eneste i lokalet der påvirker luften, hvorfor du ikke må opvarme lokalet. Dette vil sætte din affugter på overarbejde, hvor du i princippet vil få et udbytte svarende til et 0-punkt.

Såvel som varmen der påvirker luften, bør vinduer og døre ikke være åbne. Hvis vinduer og døre er åbne, så vil det betyde at din affugter reelt set forsøger at affugte hele kloden. Det er måske en anelse optimistisk, så derfor bør du holde dem lukket, således at du kan få ren luft i dit hjem.

Vær opmærksom

Når fugtighedsprocenten i lokalet er mellem 10 og 15 procent, bør du slukke din affugter. Hvis fugten er mindre end dette, vil luften i lokalet af en negativ påvirkning på eventuelle trækonstruktioner i rummet.

Hvor meget larmer en affugter?

En affugter larmer, så enkelt kan det siges. Men det behøver ikke være mere end højst nødvendigt. I dag findes der modeller, der er udviklet med specielt henblik på et lavt støjniveau.

Et andet alternativ er at investere i to mindre modeller frem for en stor, for jo større en motor maskinen har, des mere vild den larme.

Hvor meget koster en affugter i strøm?

De fleste affugtere er indrettet således, at de selv slukker, når luften når det ønskede niveau. Det vil sige, at hvis du indstiller din affugter til 50%, så vil den automatisk slå fra, når den måler luften til det niveau.

Den vil ligeledes slå fra, når beholderen er fuld, lige meget, hvor høj luftfugtigheden er på det tidspunkt.

Det betyder altså, at du ikke kommer til at bruge unødig strøm på at fjerne fugten. Hvor meget strøm maskinen bruger, når den er tændt afhænger helt af dens kraft og størrelse.

4.7/5 (3 Reviews)

Kan du lide det du læser?

Del på facebook
Del på Facebook
Del på twitter
Del på Twitter
Del på linkedin
Del på Linkdin
Del på pinterest
Del på Pinterest
Del på reddit
Del på Reddit
Del på email
Del på Mail

Tjek også