Brosten

Brosten har længe været populære belægningssten, og er det stadig i dag. Står du overfor et gør-det-selv-projekt, hvor du skal på jagt efter en omgang sten til din indkørsel, din have eller lignende?

Så læs med i denne guide, hvor vi blandt andet gør dig klogere på, hvad der kendetegner stenene, hvilke typer der findes, og hvad de koster, samt giver dig svar på de spørgsmål du måtte have.

Populære brosten

Brosten / Kopsten Sort / Koksgrå 10x10x8

Brosten / Kopsten Sort / Koksgrå 10x10x8

Bestil brosten / kopsten i høj kvalitet fra FC Beton. Disse 10x10x8 cm betonsten kan leveres til adresser i Jylland, på Fyn og på Sjælland. Ønsker du selv at afhente brostenene, kan dette gøres fra...KR.2.10
Mere infoBrosten / Kopsten Sort / koksgrå 10x10x7

Brosten / Kopsten Sort / koksgrå 10x10x7

Køb 7 cm tykke brosten fra FC Beton og få den leveret til adresser i Jylland, på Fyn eller Sjælland. Du har også mulighed for at vælge selv at afhente dem fra lageret i Aalborg.KR.1.90
Mere infoBrosten / Kopsten Grå 10x10x7

Brosten / Kopsten Grå 10x10x7

Køb kopsten hos FC Beton med levering til adresser på Fyn og Sjælland samt i Jylland eller til afhentning fra lageret hos FC Beton i Aalborg.KR.1.50
Mere infoBrosten / Kopsten Grå 10x10x8

Brosten / Kopsten Grå 10x10x8

Bestil 8 cm tykke beton kopsten / brosten i størrelsen 10 x 10 cm til en flisebelægning. Du kan afhente bestillingen fra vores lager i Aalborg eller bestille med levering til adresser i Jylland, på...KR.1.50
Mere infoSkal jeg gå efter nye eller brugte brosten?

Alt afhængig af, hvilken forhandler, du køber dine sten hos, sælges stenene både som nye og som brugte. I modsætning til de fleste andre ting er stenene både populære som nye og som brugte, men især de brugte og slidte sten er populære, da de har charme og historie.

Slidte versioner koster ofte mere end nye, så afhængigt af din smag kan du gå efter det, du helst vil have — uanset om stenene er nye eller slidte vil du modtage et produkt, der er holdbart og solidt.

Hvilken størrelsen brosten er mest populær?

Stenene fås som regel i størrelsen 21x14x14 cm og har en vægt på ca. 12-16 kg. Mange mennesker forveksler dem med chaussesten, da de minder meget om hinanden, både hvad angår udseende og formål.

De er nemlig begge lavet af granit og bruges primært til brolægning. Forskellen på dem er, at chaussestenen er mindre. De måler som regel 9x9x9 cm og har en vægt på 2-3 kg.

Nogle typer kan have andre mål end 21x14x14, og det anbefales derfor, at du undersøger målene for den enkelte type, du vælger at gå efter.

Hvilke typer brosten findes der?

Stenene fås i forskellige farver, heriblandt sorte, rødbrune, røde og blå, samt de mere udbredte og velkendte farver som mørkegrå og lysegrå. Stenene kan have et æstetisk formål, da de kan kombineres på tværs af typer og farver og lægges, så de danner flotte mønstre.

Mange vælger også at lægge stenene som afgrænsning ved deres blomsterbede eller rundt om flagstangen.

Herudover kan stenene også deles op i typer såsom indiske, kinesiske og portugisiske. Dertil kan Københavner brosten nævnes — disse er oplagte til belægning og er som regel lavet af nordisk granit fra stenbrud i Sverige og på Bornholm.

Hvad bør jeg ellers være opmærksom på, inden jeg køber brosten?

I dag ses stenene både i gadebilledet og i private haver, og da de er noget nær umulige at ødelægge er der både nye og gamle sten i omløb.

I modsætning til almindelige belægningssten af beton, som mister værdi med tiden, så stiger brosten i værdi jo ældre, de er.

Brosten har længe været den mest holdbare og stabile form for belægning, der findes. Det er i sig selv en af de største grunde til, hvorfor det er en god idé at anvende dem til sit projekt.

Herudover kan de tåle vejsalt, hvilket er en vigtig faktor at tage højde for i et land som Danmark, hvor det barske vintervejr kan have en indvirkning på forskellige former for udendørs belægninger.

I forbindelse med brug af stenene til anlægning af indkørsel er det vigtigt at tage forarbejdet seriøst, så stenene lægges på et stabilt grundlag af stampet grus og sand, som lægges i lag i den rigtige rækkefølge og mængde.

Prisen på brosten varierer alt afhængigt af forhandler, type og alder. Som et vejledende priseksempel kan en enkelt sten fås for ca. 30-50 kroner, men som regel kan man købe en pakkeløsning. Du kan med sikkerhed finde et godt tilbud på billige brosten online, så undersøg dine muligheder grundigt inden dit køb.

0/5 (0 Reviews)
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på reddit
Del på email