Fodlister

Fodlister og -paneler er med til at fuldende helhedsindtrykket af et rum, og får det til at føles mere færdigt. Ved at vælge et panel som passer til rummets stil og matcher med de dør- og vindueskarme og skyggelister der eventuelt allerede er i rummet, kan man skabe en god sammenhæng.

Som ufaglært person er fodlister et projekt man godt selv kan gå i gang med. Det virker måske umiddelbart let – og det er det bestemt også, hvis man griber det rigtigt an. I guiden her finder du svarene på ofte stillede spørgsmål omkring fodlister, og en letforståelig guide til hvordan man sætter fodlister op.

Populære fodlister

Wallstyl Fodliste FD3

Wallstyl Fodliste FD3

H: 100mm B: 20mm L: 2 meterKR.169.00
Mere infoWallstyl Fodliste FO1

Wallstyl Fodliste FO1

H: 120mm B: 15mm L: 2 meterKR.239.00
Mere infoWallstyl Fodliste FD2

Wallstyl Fodliste FD2

H: 110mm B: 15mm L: 2 meterKR.169.00
Mere infoWallstyl Fodliste FO2

Wallstyl Fodliste FO2

H: 120mm B: 15mm L: 2 meterKR.239.00
Mere infoWallstyl Fodliste FD1

Wallstyl Fodliste FD1

H: 100mm B: 15mm L: 2 meterKR.149.00
Mere infoWallstyl Fodliste FL1 Flex

Wallstyl Fodliste FL1 Flex

H: 80mm B: 12mm L: 2 meterKR.389.00
Mere infoWallstyl Fodliste FD21

Wallstyl Fodliste FD21

H: 130mm B: 20mm L: 2 meterKR.189.00
Mere infoWallstyl Fodliste FL9

Wallstyl Fodliste FL9

H: 100mm B: 8mm L: 2 meterKR.139.00
Mere infoWallstyl Fodliste FD22

Wallstyl Fodliste FD22

H: 130mm B: 18mm L: 2 meterKR.189.00
Mere infoWallstyl Fodliste FL1

Wallstyl Fodliste FL1

H: 80mm B: 12mm L: 2 meterKR.119.00
Mere infoWallstyl Fodliste FD15

Wallstyl Fodliste FD15

H: 150mm B: 18mm L: 2 meterKR.239.00
Mere infoWallstyl Fodliste FL2

Wallstyl Fodliste FL2

H: 120mm B: 15mm L: 2 meterKR.229.00
Mere infoWallstyl Fodliste FD7

Wallstyl Fodliste FD7

H: 70mm B: 18mm L: 2 meterKR.139.00
Mere infoWallstyl Fodliste FL4

Wallstyl Fodliste FL4

H: 150mm B: 20mm L: 2 meterKR.279.00
Mere infoWallstyl Fodliste FD11

Wallstyl Fodliste FD11

H: 110mm B: 18mm L: 2 meterKR.179.00
Mere infoWallstyl Fodliste FL5

Wallstyl Fodliste FL5

H: 100mm B: 20mm L: 2 meterKR.179.00
Mere infoHvorfor er en fodliste nødvendig?

Det egentlige formål med en fodliste – eller et fodpanel – er at skjule en eventuel sprække mellem gulv og væg. For eksempel kan man ikke lægge træplanker sådan at de støder helt op til væggen, da træet skal have plads til og mulighed for at arbejde.

En fodliste kan derudover, som allerede skrevet, være med til at få et rum til at føles helt. Når der løber et panel rundt langs gulvet som skjuler samlingen mellem gulv og væg, føles rummet ”blødere”, og er mere behageligt at opholde sig i.

Ligesom med skyggelisten der skjuler samlingen mellem loft og væg, vil en fodliste gøre overgangen mellem 2 elementer mere behagelig og ”let” for øjet at se på.

Fodlister er nødvendige – men er ikke blot et kedeligt køb der bare skal overstås. Da der findes mange forskellige slags fodlister med forskellige udformninger, kan man sagtens få sin personlige stil med helt ned i fodlisterne.

Hvilken slags skal jeg vælge?

Der findes forskellige slags fodlister i varierende materialer, udformninger og farver. Udvalget er stort, så det kan være svært at vælge. En god tommelfingerregel for at skabe sammenhæng i rummet er at vælge fodlister i samme materiale, farve og stil som dør- og vindueskarme og skyggelister.

Når de basale elementer i et rum matcher, skaber det ensartethed, og giver derfor plads til at kunne gøre indretningen mere spændende uden det bliver for meget.

Hvide fodlister

Hvide fodlister er meget populære da de passer ind i næsten enhver indretning, og derfor kan bruges universalt. De går ofte i et med de andre elementer i et rum, og bliver derfor ikke for fremtrædende. Fodlister i kvalitetstræ holder i mange år, og behøves kun at blive frisket op hvis man synes de trænger.

Almue fodlister

Almue fodlister er derimod dyrere i pris, men kan give et anderledes og mere stilet look. De passer specielt godt til hjem med øje for detaljen, hvor alle små elementer tilsammen udgør en interessant og spændende indretning.

Plastik fodlister

Plastik fodlister er også populære, da de er billige i indkøb og holder sig pæne og vedligeholdelsesfri i et godt stykke tid. Man skal dog have i tanke at de er lavet af plastik – og det også kan ses. Det er godt at tage i betragtning i forhold til stilen i det rum fodlisten skal sidde i.

I et topmoderne byggeri gør det ikke så meget, men plastik fodlister vil godt kunne se malplacerede ud i et gammelt bindingsværkshus. 

Hvordan sætter man fodlister op?

Start med at måle op, så du kan skære fodpanelet til, så det passer perfekt ind, hvor det skal sidde. Det gør ikke noget hvis du er nødt til at banke listen på plads; jo tættere samlingen er, jo flottere bliver resultatet.

Skær fodpanelet til, så det passer ind. Hvis panelet ikke allerede er vinkelret, så skær det til så det er – så bliver finishen flottere.

Sæt fodpanelet op med monteringslim. Giv enderne af panelet lidt trælim, så de sidder fast på paneler de kommer til at sidde op af. Det gør ikke noget hvis panelet er lidt stramt at sætte på plads; bank det forsigtigt ind ved hjælp af en træklods.

For at få en pæn overgang mellem væg og liste, kan du lægge en stribe akryl, som sørger for du får en ensartet overgang. Hvis du synes at fodlisterne skal males, kan det være en god idé at gøre det med det samme – så skal du heller ikke tænke på det senere.

0/5 (0 Reviews)
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på reddit
Del på email