Fugtighedsmåler til jord

Uanset hvor sårbar du er overfor din have, så bør du anskaffe dig og benytte en fugtighedsmåler til jord. Det er ikke noget kønt syn når bare stueplanterne går hen og hænger med næbbet. Her har du siden barnsben lært at planterne skal have vand, fordi du ligefrem kan se på dem at de trænger. Problemet er bare, at du først kan se det på planterne når det er virkelig kritisk – hvilket du typisk godt ved, hvorfor du giver dem en ordentlig omgang vand og derved risikere at overvande dem.

Kan du genkende dig selv bare en lille smule fra ovenstående?

Det kan også være du er et rigtigt havemennesker og derved godt kan lide at nusse og pleje om dine planter. Det kan også være tilfredsstillende og afslappende at gå rundt med en vandkande i haven en varm lørdag formiddag i sommerferien.

Måske overvander du dine smukke planter i forhold til de forskellige vandingsmetoder. Der findes rigtig mange forskellige måder hvorpå du kan vande dine planter for at mindske risikoen for overvanding – men ingen af dem slår en fugtighedsmåler.

Find ph og fugtighedsmåler til jord hos Plantetorvet

ph og fugtighedsmåler til jord

Bør du anskaffe dig en fugtighedsmåler til jord?

De meget erfarne med smaragdgrønne fingre kan muligvis godt passe en plante fejlfrit. Men hvis dette ikke er dig, så vil det være en rigtig god idé at anskaffe sig en fugtighedsmåler.

Selv gartnere, professionelle planteinspektører og alle andre virksomheder som arbejder med at passe på naturen på bedste vis, benytter sig af en fugtighedsmåler på den ene eller anden måde.

Hvorfor er planterne altid pæne og grønne inde i banken, hos advokaten og andre kontorer hos virksomheder?

Typisk er det ikke fordi at servicemedarbejderen Laila passer dem til UG, men fordi der få gange om måneden kommer en professionel ud og vander dem efter en fugtighedsmåler.

Stueplanterne er dem der er mest udsatte og har brug for mest kærlighed på denne front. Så hvis du har en stueplante, eller overvejer at få nogle, så kan du uden tvivl få gavn af en fugtighedsmåler.

Med en fugtighedsmåler kan du nemlig både finde ud af om:

  • Planten skal vandes
  • Hvor meget vand du giver planten i forhold til behov

… og så er det altså til en meget overkommelig pris, da en fugtighedsmåler knap nok koster foret ud af pungen.

Se også: Affugter test med de bedste modeller

Undgå overvanding

brug haveredskaber og havemøbler med blomsterDa du var yngre, eller måske også for nyligt, kan det være at du har oplevet den ældre måde at tjekke på om en plante mangler vand eller ej. Her er der tale om den menneskelige manuelle fugtighedsmåler, fingeren.

En finger i jorden og så er du din egen fugtighedsmåler. Men hvad er det helt præcist vi skal mærke efter? Når vi bruger en finger som fugtighedsmåler så har de fleste af os ingen idé om hvordan vi vurdere resultatet.

Er det ligesom med en kage, hvor du skal mærke om den er bagt færdig med en gaffel, da der ikke skal hænge noget fast på gaflen når du har prikket i kagen?

Det betyder dog ikke at vores kære ældre generationer ikke ved hvad de laver, da vi ser mange der alligevel har færdigheden til at vedligeholde en flot plante uden en fugtighedsmåler og derved kun ved brug af sig selv.

Det kan blot være det er evnen til at lære fra sig, om hvordan du vurdere din finger som en fugtighedsmåler.

Spekulationen kan vare evigt på dette område, men opskriften på sunde planter inde som ude, har du ved at købe en fugtighedsmåler.

Se også: De bedste mosfjerner maskiner

Hvilke potter har du til dine planter?

brug de rigtige potter til stueplanterSelvom du bruger en fugtighedsmåler, så kan du godt lokke dig selv i en lille fælde. Det er blevet meget populært med potter hvor der ikke er dræn. Med andre ord, så kan du købe rigtig mange potter hvor vandet ikke har mulighed for at løbe ud igen.

Potter uden drænhuller

Disse potter er for det meste de flotteste, men det giver et meget indelukket klima for planten, som din fugtighedsmåler vil have svært ved at kunne forholde sig til præcist.

Hvis du har potter uden dræn/huller, så er der en markant større chance for at du ikke kan passe dem og deres levetid vil være kort. Her vil selv en fugtighedsmåler ikke kunne redde dig – desværre.

Hvis du absolut skal have en potte uden drænhuller, så anskaf dig en i glas. Her kan du nemlig se hvor meget vand der er og selv vurdere det. Her er du både fri for den manuelle fugtighedsmåler, din finger, og så er du fri for en fugtighedsmåler. Her kan du nøjes med at bruge dine velfungerende øjne til at se om din plante mangler vand eller ej.

Til gengæld skal du stadig være meget påpasselig med at vande din plante, hvis den står i en potte af glas uden drænhuller. For hvis du vander din plante for meget, så vil du også kunne se at der er for meget vand, men her er det hulens svært at gøre noget ved det, hvilket godt kan give en mindre god start på det der skulle have været en rigtig god dag, hvis du starter den ud med at overvande dine planter, vide det og ikke kunne gøre noget ved det.

Dybe potter kan drille …

Høje potter kan være rigtig flotte at se på, samt give et godt sammenspil til en flot og stor plante. Dog skal du være opmærksom på at høje/dybe potter kan drille dig, når det kommer til vanding og brug af en fugtighedsmåler.

s du har en stor, høj, dyb potte, så giver du din plante mulighed for virkelig at sætte sig i bunden af potten, hvis der er en god afstand fra pottens bund til plantens egentlige rødder. Når disse rødder vokser nedad for at fylde pottens potentiale, så vil de kunne vokse sig så tæt, at det vil kunne blive til en form for membran. Med andre ord, så betyder det at din plante vil kunne drukne sig selv, da overskydende vand ikke har mulighed for at komme ud af drænhullerne. Her kan du nok så meget bruge en fugtighedsmåler, men dette kan ikke redde din plante, da problemet faktisk er noget helt andet.

Løsningen på dette problem er at smide nogle større plastikkugler i bunden af potten, inden du planter din plante. Du kan med fordel bruge Lecakugler, hvilket vil gøre at vandet altid vil have en mulighed for at komme ud og pottens dræn kan tjene det formål det er skabt til.
Herefter kan du selvfølgelig altid bruge din fugtighedsmåler.

ph og fugtighedsmåler til jordHar du svaret?

Ved du nu om du skal have fat i en fugtighedsmåler?

Den sidste information du muligvis mangler, hvis du er fra Jylland i hvert fald, er prisen. Prisen på en fugtighedsmåler er nemlig ikke det vilde, da den kan anskaffes fra ca. 80 kroner og fås op i en prisklasse af 200 kroner.

Det er i hvert fald godt givet ud, i forhold til hvad en plante ellers vil koste – og så vil en fugtighedsmåler typisk vare længere end en plante du skal passe uden en fugtighedsmåler, hvorfor den i sidste ende gerne skulle tjene sig selv ind.

Foruden prisen, besparelsen på udskiftning af uddøde planter, så er der et andet plus ved en fugtighedsmåler.

Vi køber planterne fordi de ser flotte ud. Der er bare et eller andet over at have en stor plante i hjemmet, når vi har gæster på besøg og kan blive betaget af denne.

Visne blade, en tør gren, usundt træ – intet af dette er pænt at se på. Derfor giver en fugtighedsmåler dog også mindre vedligehold i netop at fjerne blade og gøre noget ekstra ud af planten, da planten helt naturligt vil finde sit rette element, såfremt den bliver vandet ordentligt; Hvilket du vil gøre med en fugtighedsmåler.

5/5 (1 Review)
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på reddit
Del på email