Georginer/Dahlia guide

Georginer og Dahlia’er er det samme ord for den samme blomst. I denne guide vil du nok støde på begge ord. Georginer er ikke en hvilken som helst blomst – det er en fuldstændig uimodståelig blomst!

Hvordan du kan plante Dahlia og hvordan du får dem til at være en drøm i haven året rundt, vil du finde ud af i denne artikel.

Fra knold til kaktus- eller pomponform

Georginer er som du måske kan fornemme, en velkendt og populær plante. Planten er smuk i dens bredde, samtidig med at den er ekstrem farvestrålende. Georginer er selv efter hundredvis af års succeser i haven, inddelt i helt op til 10 forskellige grupper – men formene er typisk inddelt i 2:

 • Kaktusformen
 • Pomponform

Georginer med pomponform har et smukt og meget rundt hoved, hvor kaktusformen har smallere hoveder med kronblade der vokser ud, hvilket kan være utrolig charmerende.

Find skovlen frem i efteråret

Eftersom georginer vækster som en knold og ikke er helt immun overfor vinteren – specielt ikke den danske, hvilket vi mennesker knap nok er Dette betyder at du bør grave dine georginer op om efteråret, hvorefter du bør have dem et sted hvor der ikke forekommer decideret frost, indtil du de skal i jorden igen til maj.

Ja, der er lidt arbejde …

Du kan selvfølgelig også tage chancen og lade dine georginer være hele vinteren, men chancen for at den fantastisk smukke blomst kan holde til det er lille. Til gengæld, så vil du ikke være i tvivl om at det er den lille op- og nedgravning værd, når først du har etableret dine fuldblomstrede georginer i din have, som du kan nyde hele sommeren.

Hvordan skal knoldene plantes?

Det mest optimale tidspunkt at plante knoldene er i aprilmåned. Her påbegynder du din ”dyrkning” af dine georginer, hvor du forsigtigt putter knoldene i vand. Knoldene skal du have under vand i nogle timer, hvorefter de skal ud og have noget lys, samtidig med at de skal være i lune omgivelser.

Her bør du have en kasse med meget fugtigt spagnum, som vil egne sig perfekt i udestuen eller i drivhuset.

Ultimo maj er her hvor knoldene nu skal plantes endeligt i din have. Her kan du med fordel anskaffe dig en temperaturmåler til jorden i din have, da du helst skal sigte efter at plante dine kommende georginer i en temperatur á 10 grader celsius.

Når du skal plante dine georginer, som på dette tidspunkt er knolde, skal du først fjerne alt ukrudt der er hvor de skal plantes. Herefter skal du grave med henblik på at løsne jorden. Med andre ord, så skal du sørge for at der er ikke mindre end 30 centimeters dyb jord som er løsning. Dette skal du gøre så dine georginer hurtigst muligt uden problemer kan vokse og ”sætte” sig.

Når du nu har løsnet jorden, så skal knolden endelig plantes. Her er den mest optimale dybde til plantningen 10 centimer nede i den løse jord.
… og wupti, du har plantet dine Dahlia!

Men blot for at opsummere hvad du skal gøre:

 • I april putter du dine knolde i noget vand i ca. 4 timer
 • Herefter skal knoldene i en fugtig kasse, gerne med spagnum, hvor de så skal stå lunt og have lys. Dette egner sig perfekt til en udestue eller et drivhus.
 • Når det så er blevet maj, og slutningen af denne måned, så skal du klargøre jorden ude i haven
  • Her starter du med at fjerne ukrudt
  • Herefter skal du løsne jorden mindst 30 centimeter dybt
  • Du planter herefter dine knolde i 10 centimeters dybde.

Det er da ganske lige til, for sådan en smuk blomst – ikke?

Kan du bruge krukker?

Ja, du behøver som sådan ikke at have et bed til dem. Georginer er en plante der skal have massere af lys, hvorfor de helst skal placeres et sted i haven hvor solen er flest timer i døgnet. Hvis du planter dine georginer i et bed, så vil behøvet for gødning være større, da du i krukker blot kan flytte dem alt efter om de får nok sol.

Det vigtigste er dog, at du ikke planter dine georginer under et træ, i skygger, tæt ved en hæk. Derfor bør de plantes hvor der er sol og samtidig også læ, da det er en relativ skrøbelig plante.

Pleje af georginer

Her hvor de færreste har grønne fingre, er når en plante skal vandes og/eller gødes.

Hvis vi starter ud i de tørre måneder, så har dine georginer behov for at blive vandet.  Hvis ikke dine georginer får nok vand, så ender de med at se mærkelige ud og derved blive knap så pæne at se på. Hvis du vælger at plante dine georginer i krukker, så skal du være opmærksom på at de skal vandes oftere end hvis de står i et bed. Brug derfor gerne en jordmåler/fugtighedsmåler til jord, så du kan holde øje med hvor ”tørstige” dine Dahlia er.

Det er en rigtig god idé at bruge gødning til dine georginer. Du kan starte i bedet selv inden du planter knoldene, for at gøre jorden klar til dine kommende Dahlia. Gødning af dine georginer bør ske ca. 1 gang i ugen, så de opnår optimal vækst og får det fortryllende udseende som er grunden til at vi køber dem.

0/5 (0 Reviews)
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på reddit
Del på email