MANDENS

Kantsten

Kantsten bruges ikke bare til at adskille vejen fra cykelstien og fortovet, de bruges i ligeså høj grad til at skabe rum og former i haven.

Når du kigger efter disse sten, er der mange ting at tage højde for, så du er sikker på at få den helt rigtige løsning.

Når du overvejer at bruge sten til kanter i din have eller til et andet projekt, skal du ikke bare tage beslutning om, hvilket materiale stenene skal være fremstillet af, men også om de skal være lige eller buede samt korte eller lange.

Herunder finder du svar på de mest stillede spørgsmål i forbindelse med køb af sten til kanter i have og på vej.

Populære kantsten

Hvilke materialer findes kantsten i?

Når du kigger på nettet er de to mest udbredte former for kantsten udført i enten beton eller granit. Begge materialer findes i mange forskellige former og farver.

Du kan også finde disse sten i andre materialer, men det er de to ovenstående, der er de letteste at finde.

Kan man købe kantsten i forskellige størrelser?

Der er forskellige definitioner af, hvad kantsten er, derfor kan der findes mange forskellige størrelser og former. Den mest kendte og den, de fleste af os nok forbinder med ordet ’kantsten’ er dem, vi kender fra fortovene.

Mere generelt set kan kantsten betyde alle former for sten, der bruges til at danne kant med.

Her skrives primært om den først beskrevne kategori.

Kan man få buede kantsten?

Skal du for eksempel bruge kantstenene til at kante dine bede i haven, så kan runde hjørnet være både effektfulde og smukke. Dertil kan du finde buede sten til kanter.

De er formet, således at du kan bruge dem såvel til hjørner som cirkler. Det giver dig rig mulighed for at lege med formerne og skabe en have helt i din egen ånd.

Se også: Fortovsfliser

Kan man få runde kantsten?

Hvis ikke du er til de helt hårde kanter, så er der mulighed for at finde kantsten, der har en rund top frem for den klassiske kantede form.

Du kan få både sten, der har en kvart bue foroven, der giver en blød overgang fra underlag i en højde til underlag i en anden.

Du kan også få sten med en halv bue, der kan give dine bede en mere organisk og blød kant, hvis det er det, du ønsker.

Kan man købe herregårdssten som kantsten?

I princippet ja, men grunden til at kantsten har den form de har og skal graves så dybt ned i jorden for at stå fast er, at det sted på en belægning, der er under størst pres er kanten.

Derfor vil der være brug for ekstra stabilitet netop der. Når du skal lægge en kant, der kan blive udsat for pres eller skal kunne modstå brug, så er herregårdssten ikke den rigtige løsning for et varigt resultat.

Skal du bruge stenene til at markere overgangen mellem en form for underlag til en anden kan du vælge at bruge herregårdssten, men kun, hvis ikke kanten bliver udsat for pres og skal modstå vægt.

Hvor kan man købe kantsten?

Rigtig mange af de større byggemarkeder som XL, Silvan, Bauhaus samt Jem og Fix fører forskellige former for sten til kanter både i form af herregårdssten og reelle kantstene i granit og beton.

På nettet kan du finde en overskuelig oversigt, hvor du også ud fra billederne kan vælge, hvilken model du synes bedst om.

Du kan bruge disse sten på mange forskellige måder i din have. Det er en smuk og alligevel stilren måde at skabe mindre rum i et stort rum og en god måde at holde styr på de forskellige underlag.

0/5 (0 Reviews)

Kan du lide det du læser?

Del på facebook
Del på Facebook
Del på twitter
Del på Twitter
Del på linkedin
Del på Linkdin
Del på pinterest
Del på Pinterest
Del på reddit
Del på Reddit
Del på email
Del på Mail

Tjek også