MANDENS

Økse

Økser er uundværlige redskaber for mange husejere til en række forskellige opgaver — heriblandt især hugning og kløvning af brænde.

Er du selv på jagt efter en ny model, kan du med fordel læse denne guide igennem, før du træffer dit valg. Vi hjælper dig nemlig igennem de vigtigste overvejelser i forhold til typer, størrelser, funktioner og mærker, så du kan få al den nødvendige baggrundsviden for at vælge den rigtige model til dine behov.

Populære økser

Hvilke typer af økser kan jeg købe?

Inden du kigger på nye økser, bør du overveje, hvilke opgaver du helt præcist vil bruge dit nye værktøj til. Der findes nemlig modeller specialudviklet til hugning og andre til kløvning. Herudover er det også muligt at finde universalmodeller, der egner sig til en masse forskellige opgaver.

Som regel er modellerne der udviklet til kløvning store, mens modellerne der er udviklet til hugning er en del mindre og samtidigt lettere at flytte rundt på. De er udviklet til at hugge mindre stykker brænde, mens modellerne der er udviklet til kløvning er beregnet til de store træstykker.

Se også: Bedste brændekløvere

Hvilken størrelse skal jeg vælge?

Skal du hugge pindebrænde og mindre brændestykker, der måler omkring 20 centimeter i diameter eller mindre, kan du med fordel vælge en lille kløvemodel. Disse kan oftest bruges med én hånd og er lette at arbejde med.

Til de større og hårdere brændestykke på 30 cm i diameter eller derover er det nødvendigt med en større kløvemodel. Her får du et længere skaft, som gør det nemmere for dig at opnå en bedre svingkraft, så du lettere kan klare opgaven.

Se også: Gode savbukke

Hvad bør jeg kigge efter, når jeg køber økse?

Der er mange egenskaber at holde øje med, når du kigger efter dit nye værktøj. Både øksehovedets og skaftets materiale spiller en rolle, og et dobbelthærdet øksehoved er eksempelvis en god egenskab. Det samme gælder for hoveder af stål med antifriktion, hvilket hjælper træet med at slippe grebet på værktøjshovedet.

Et skaft fremstillet af fibercomp eller et andet let materiale er også fordelagtigt, da det vil gøre dit arbejde lettere, så du kan få udrettet mere. Herudover er et skaft med antistød-funktion også smart. Til sidst kan du med fordel gå efter et skaft, der er udformet med en kroget ende, så du har lettere ved at holde fast på værktøjet og ikke mister grebet ved en fejl.

Nogle modeller kommer også med plastikhylstre, hvilket gør dem lettere at håndtere og tage med på farten. Hører slibesten ikke med i købet, bør du også kigge dig om efter sådan en, så du kan sørge for, at dit nye værktøj altid er i den bedste stand.

Hvilke populære mærker fremstiller økser?

En af de mest populære og velkendte producenter, der fremstiller økser, er det finske mærke Fiskars, der har produceret blandt andet dette værktøj i over 300 år. Herudover kan det svenske mærke Hultafors nævnes, der fremstiller håndlavede modeller af bedste kvalitet. Det norske Gränsfors er også værd at holde øje med, da de ligeledes fremstiller økser af høj kvalitet.

Herudover findes der et væld af forskellige producenter på markedet. Uanset om du går efter et værktøj fra et populært eller mindre kendt mærke, vil du med sikkerhed få stor glæde af din nye økse mange år fremover.

0/5 (0 Reviews)

Kan du lide det du læser?

Del på facebook
Del på Facebook
Del på twitter
Del på Twitter
Del på linkedin
Del på Linkdin
Del på pinterest
Del på Pinterest
Del på reddit
Del på Reddit
Del på email
Del på Mail

Tjek også