Perlesten

Står du og mangler en belægning til gangstier, blomsterbede eller gårdspladsen? Så skal du have fat i den rigtige type grus. Den type kunne meget vel være den grustype som er kendt under navnet perlesten.

Denne grustype er først og fremmest kendt som et ærketypisk varetegn på de danske kirkegårde. Det er nemlig disse sten som pryder mange af de danske kirkers gangstier og grave.

Det er et oplagt valg på grund af grusets gode evne til at dække et underlag, og modvirker samtidigt vækst af ukrudt ganske effektivt.

Af den anledning anvendes perlesten også med succes til blomsterbede, hvor man spreder gruset, efter de planter man ønsker skal gro i bedet, er plantet. Både jord- og højbede er oplagte til anvendelse af grus af denne type.

Populære perlesten

Sorry, there are no results to display.

Hvordan ser perlesten ud?

Perlesten er en natursten som typisk fås i en størrelse mellem 2-8 mm. Det, som dette mål beskriver, er ikke grusets højeste eller gennemsnitlige bredde, men er derimod den bredde som stenene har på sit smalleste punkt. Grus på 2-8 mm er imidlertid en forholdsvis fin grustype med relativt små sten.

Denne grustype kan fås i to varianter. Den ene type er sømateriale, mens den anden er bakkemateriale. Perlesten som er sømateriale er altså grus som er gravet op fra havbunden.

Du vil opleve se en mærkbar forskel mellem de to typer, da sømaterialet har rundede kanter på grund af den slibende effekt af erosionen i havet.

Grus fra bakkemateriale er opgravet fra grusgrave rundt omkring i landet. De har skarpere kanter og vil typisk have mørkere nuancer end sømaterialet.

Du behøver dog ikke være bange for at den skarpere grusvariant vil øge risikoen for punkteringer på bil og cykel, da gruset er så fint og småt.

Hvad egner perlesten sig til?

Denne type af grus har et flot varieret udseende med et hvidt skær. Det er en grustype med relativt små sten. Det gør den til en fin pyntegrus som bør anvendes derefter.

Det vil sige, at skal du have grus til indkørslen eller en gårdsplads, hvor der kommer til at være biltrafik, bør du vælge en anden type, som for eksempel ærtesten.

Vælger man at sprede sit grus i blomsterbede, kan man supplere gruset med en underliggende fiberdug som gør det endnu sværere for ukrudt at gro i bedet.

Perlesten er i øvrigt også gode ved anvendelse som drængrus. Vil du anvende perlesten til at dække bede, vil du kunne nøjes med et lag på 3-4 mm. Det skyldes at gruset består af små sten som derfor ikke danner store huller mellem stenene.

Hvor kan jeg købe billige perlesten online?

Der findes en lang række af gode webshops som sælger perlesten i store mængder til gode priser. Perlesten sælges, som andre grustyper, i bigbags som vejer 1 ton.

Ønsker man mindre mængder, kan man også finde det hos diverse forhandlere. For eksempel forskellige grusgrave, som du kan købe online ved, har sække på 25 kg, hvis du bare har et par bede som skal fyldes med flot grus.

Perlesten kan udgraves i danske grusgrave og fra havet, hvorfor du kan finde mange forskellige forhandlere på det danske marked. Prisen kan variere efter hvor ensartet gruset er.

Derfor kan perlesten med gennemsnits mål på 4-8 mm være dyrere end perlesten med mål mellem 2-8 mm.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email