MANDENS

Bedste rundsave til handymanden

Søger du en god allround maskine der kan klare forskellige materialer? Her kan en rundsav være det praktiske værktøj der gør handyman arbejdet nemmere.

Du kan købe forskellige typer rundsave. Her er der forskelle på mærker, motor kraft, funktioner, klinger, størrelser der typisk går fra 40 til 120 mm i dybden og modeller til bord eller hånd.

Vi har fundet et udvalg af de bedste rundsave i denne test / guide. Brug inspirationen til at finde den rigtige sav til hjemmet i 2022.

3 bedste / gode modeller

Bosch GKS 55+ GCE

Festool HKC 55 EB-Basic

Makita DHS680Z akku

Hvilket mærke er det bedste?

Når man snakker om værktøj helt generelt er kvalitet noget af det vigtigste. Resultatet af arbejdet afhænger ganske ofte af udstyrets kvalitet – og dette gælder naturligvis også for rundsave. Men hvilke mærker giver det bedste resultat?

Her er fem af de mest pålidelige mærker:

 • Dewalt
 • Makita
 • Bosch
 • Festool
 • Metabo

Som førstegangskøber kan du med stor fordel vælge fra den ovenstående liste, eller vælge mærkerne Ryobi, Skill, Skilsaw eller Milwaukee der ligger efter de 5 nævnte mærker.

Hvis du derimod allerede har haft en rundsav eller er erfaren i et værksted, kan du naturligvis også sagtens vælge dit favoritmærke igen.

Populære rundsave

Hvilken rundsav skal jeg vælge?

Der findes forskellige typer save med forskellige funktioner, priser og andet. Derfor bør du overveje egenskaber der passer til dit behov ny og måske i fremtiden. For saven kan være praktiske til rigtig mange formål og byggeprojekter.

 • Stationær eller mobil rundsav? Når du skal vælge, om saven skal være stationær eller mobil, er det vigtigt, at du tænker på, hvor og hvordan du kommer til at anvende den. Hvis du ofte skal have den med ud fra værkstedet, er det et must, at den er mobil.
 • Rundsav med skinne eller ej? En sav med føringsskinne giver mange muligheder. En føringsskinne koster omkring 500 kroner, men dette produkt kan uden tvivl give dig nogle meget lettere arbejdsdage. Herudover vil du lettere opnå et godt resultat. Så hvis kvalitet og præcision er essentielt i dine projekter, bør du vælge en rundsav med skinne til helt lige snit.
 • Rundsav med bord: En bordrundsav dybest set det samme som en håndrundsav. Savklingen vender opad i bordet/kassen hvor den er monteret, hvor håndrundsaven saver nedad.
 • Tung eller let? Hvis du vælger en mobil rundsav, skal du også vurdere, om den skal være tung eller let. De lette modeller er naturligvis mere ergonomiske, hvor de tunge ofte er lidt mere effektive helt ligesom med en hækkeklipper, løvsuger, båndsave, skruemaskiner og andet værktøj fra byggemarkeder som Harald Nyborg, Jem & Fix, Bauhaus, XL-Byg m.m.
 • Kontaktspærre: Sikkerheden skal være i orden, hvor to knapper der skal trykkes ind samtidig for aktivering, bør gælde på rundsaven som med dyksave, stiksave, vinkelslibere, overfræsere og andet værktøj og redskaber.
 • Sikkerhedsskærm: Når saven løftes bør sikkerhedsskærmen glide lynhurtigt på plads. Helt ligesom den skal glide væk ubesværet.
 • Vinkelindstilling: Det skal være nemt at indstille vinklen, hvilket kræver en tydelig skala.
 • Grebet: Skridsikker belægning og mulighed for at bruge med både venstre og højre hånd, bør være noget du prioriterer for bedre brug.
 • Rundsav på batteri: Du kan vælge rundsave med ledning eller med batteri. Her er bør du opveje hvor mange kræfter saven skal have, op imod akku rundsav med batteri der gør arbejdet nemmere uden ledningen. Prisen for en dewalt eller maki akku rundsav er væsentlig dyrere end med ledning. Og med batterier bør du altid have et ekstra, hvor andre redskaber med samme mærke kan bruge de samme batterier.
 • Rundsav med ledning: Hvis du vælger en sav med strømledning får du et billigere produkt, og afhængig af model, også en maskine med mere kraft.
 • Spindellås: Maskinen bør kunne være nem at skifte klinge på og kun med brug af èn nøgle.
 • Rundsav med støvopsamler: En ekstra og praktisk funktion kan være en sav med støvopsamler eller støvsugerstud. Opsamler er hurtig og nem opsamling af savsmuld og støv, som dog skal tømmes hurtigt alt afhængig af brug.
 • Bæltekrog: En ekstra funktion der gør livet som handyman nemmere, kan være en bæltekrog så saven kan hænge i bæltet mens hænderne bruges til andet.
 • Lys: Du kan købe forskellige modeller som Milwaukee M18 save, hvor der er monteret LED-lys eller lasersigtelinje.

Festool HK 85 testvinder sav

Festool HK 85 er kåret som bedst i test og fået gode brugeranmeldelser til arbejde i træ. Se her hvorfor det kan være den perfekte sav til dit behov:

Hvad bruger du en rundsav til?

Rundsave bruges til hurtig at lave lange og præcise snit, hvilket primært er i træ materialer. Rundsaven er især god til lange snit i tykke emner. Træ er det primære materiale, men saven kan også bruges i andre materialer alt afhængig af klinger.

Hvordan bruger du en bordrundsav?

Via håndhjul eller greb kan du sænke eller hæve klingen. Højden aflæses på skalaen, hvor du måler afstand fra sidestyr til savklinge.

Hvordan bruges styreskinnen med en rundsav?

Indstille rundsaven?

Størrelsen på klingen afgør den maksimale dybde. Ved 45 grader er dybden 25 40 mm. og ved 90 graders snit er dybden 50 – 65 mm.

Vælg klinge?

Rundsavsklinger kan købes i forskellige størrelser og typer i forhold til materiale der skal skæres i. Udover klinger til træ, kan du købe rundsavsklinger til metal, fibercement og laminat.

Klingens diameter skal passe til maskinen, hvor du ofte vælger en rundsavsklinge med få og store tænder til de grove snit eller klingen med små tænder.

Hvordan udskiftes en klinge til en rundsav?

Rundsav eller dyksav?

Dyksave og rundsave ligner hinanden, hvor dyksaven kan startet snittet hvor ønsket og samtidig skærer helt snorlige snit. Her findes forskellige modeller som Bosch GKT 55 GCE der er kåret testvinder / bedst i test for år tilbage.

Hvordan finder jeg en god rundsav på tilbud?

Som du måske kunne tyde fra det forrige afsnit, så kan det være ret dyrt at købe stort værktøj i en høj kvalitet. Men du kan gøre dig selv en stor tjeneste ved at holde øje med rundsave på tilbud, f.eks. på rundsavsklinge.dk.

Hvis du finder et godt tilbud hos en stor webshop, kan du spare hundredvis af kroner, og derved er der råd til et endnu bedre produkt, som blot vil gøre dine projekter endnu bedre. Er du klar til at købe? Vi ønsker dig i hvert fald alt held og lykke med købet, og vi håber, at du finder den perfekte sav til netop dit værksted.

5/5 (1 Review)

Kan du lide det du læser?

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Del på Pinterest
Del på Reddit
Del på Mail

Tjek også