MANDENS

Stiksave til handyman brug

Det bedste og mest funktionelle arbejdsredskab er et, som er købt i forhold til individuelle behov og præferencer. For nogle er kvalitet og styrke det afgørende. Mens det for andre med mindre behov kan være prisen, som er den afgørende faktor.

Herunder bliver du guidet igennem de forhold, du skal være opmærksom på, når du skal købe en stivsav.

Dette arbejdsredskab er for mange både private samt professionelle håndværkere et uundværligt stykke værktøj, når det kommer til at kunne skære skarpe og præcise kanter på træ.

Indholdsfortegnelse

3 Populære stiksave

Bosch Stiksav PST 800 m. batteri

Bosch Akku stiksav PST 18 LI

Ryobi R18JS7-0 pendulstiksav

Hvorfor købe en stiksav?

Du bruger en stiksav til mange opgaver derhjemme. Her er det ofte hvis du skal skære buede kanter eller save rundt f.eks. til en køkkenvask, hvor en mere almindelig sav ofte giver flossede kanter og linjer.

Typen af sav kan bruge forskellige savklinger, så du har mulighed for at save i forskellige materialer.

At du kan udskifte savklinger og mulighed for at save rundt, er de store fordele ved at bruge denne sav type.

Hvilke mærker er de førende på området for stiksave?

Du vil hos de fleste velassorterede byggemarkeder kunne finde elsave og skæremaskiner fra flere forskellige producenter, så du har et bredt udvalg at vælge imellem. Herunder ses de førende mærker på markedet:

 • BOSCH
 • METABO
 • RYOBI
 • DEWALT
 • MAKITA
 • MILWAUKEE
 • FESTOOL

Du kan finde modeller af stivsave i mange prisklasse under hver enkelt mærke. Dette gør det muligt for dig at udvælge den model, som passer til dine behov og ønsker.

Du finder 2 overordnede kategorier for udgaver af stiksave – hhv. som bøjlemodel samt som stavmodel.

Bøjlemodellen vil dække de fleste behov i hjemmet og er særlig nem at styre.

Stavmodellen foretrækkes primært af professionelle håndværkere på grund af sit lille, fleksible design samt sin styrke. Dog er den sværere at styre.

Se også: Bedste bajonetsave

Bredt udvalg af save på markedet i Danmark

Metabo Stiksav STE 140 Plus
DKK2.924,00

Hvordan udvælger du den rette model?

Hvilken stiksav skal du vælge? Der findes mange både billige som dyre save. Her er disse tre nedenstående save kåret som testvinder eller rost for sine egenskaber til hobby brug.

Bosch 530W PST 800 PEL CT

Saven udmærker sig ved præcisions udskæringer. Du kan følge snitlinjen via det indbygget CutControl, så du opnår en god præcision.

Modellen er ganske god ergonomisk, da modellen har low vibrations egenskab til at mindske vibrationer under brug. Klingen er også nem og hurtig at skifte uden brug af værktøj og kan gøres med en håndd. Stiksaven er også ganske hurtig og god til kurver med 4-trins orbital pendulbevægelse.

Bosch akku stiksav PST 18 LI Solo

En populær model der er kåret bedst i test for handymanden mange gange. Saven er batteridreven og er en stabil og robust model med god levetid på lithium-ion batteriet.

Denne Bosch sav er også med CutControl til bedre præcision og kontrol. Helt ligesom det indbyggede Bosch-SDS gør det muligt, hurtigt at skifte klingen uden brug af værktøj.

Saven har en skæredybde på 80 mm. i træ, 12 mm. i aluminium og 5 mm. dybde i stål.

Ryobi R18JS7 18V One+ stiksav

Ryobi sav med 4-trins pendulfunktion er kåret som testvinder, gode anbefalinger og karakterer i forskellige forbruger tests.

Saven udmærker sig i både kontrol, ydeevne og færdig resultat til handymanden. Det er en stærk batteridreven sav med trinløs hastighed og indbygget belysning som ekstra gadget.

Du kan låse saven fast i hastighed, så du kan skære uden at skulle holde knap nede.

Vælg ud disse kriterier

Typen af dine arbejdsopgaver samt omfanget af dem skal være med til afgøre, hvilken sav der vil være den bedste for dig.

Hvis dine arbejdsopgaver udelukkende handler om at skære i træ (limet træ, spånplader, MDF-plader og lignende), kan du klare dig med en udgave fra mellemprisklassen.

Har du derudover brug for at kunne skære i metal, skal du bruge en sav med ekstra kapacitet til formålet. Her skal du op i den dyrere ende af skalaen.

Omfanget af dine opgaver med hensyn til, hvor ofte du får brug for din sav, har også indflydelse på dit valg.

Til de små og enkle opgaver i hjemmet, du skal ordne i ny og næ, kan du klare dig med en model med bøjlegreb.

Har du ofte brug for redskabet, kan det svare sig at investere i mere avanceret kvalitetsmodel.

Se også: Rundsavsklinger

Hvilke funktioner skal saven have?

køb stiksave til træ og metal

Du kan finde både billige udgaver samt kvalitetsmodeller, som vil variere i pris. Når du ønsker en funktionel sav, som tilmed skal være sikker og optimal at bruge, kan du gå efter at vælge udgave med følgende funktioner:

 • Drejehjul: Hvor du kan regulere hastigheden på klingen.
 • Bøjle: Så du bedst muligt beskytter dine fingre, hvis de skulle komme for tæt på klingen.
 • Kæber: ”Kæber” der kan styre klingen, så den saver fuldstændig lodret.
 • Udløserknap: til effektiv skift af klinge.
 • Støvsuger: Mulighed for tilslutning af spån- eller støvsuger.
 • Bundplade: Så du kan skære et nøjagtigt snit.
 • Hastighedsjustering: God funktion der giver mulighed for at save rigtige. Samtidig er funktionen god i forhold til materialer, hvor du bør bruge den lave hastighed til hårde materialer og hurtige hastighed til bløde materialer.
 • Pendulfunktion: God til lige snit hvor savklingen bliver hurtigere. Og samtidig kan du slå funktionen fra i forhold til at skære buede eller kurvede snit.
 • Body-grip: Funktionen giver et bedre greb og gør det muligt at styre saven bedre.

De fleste af disse funktioner regnes for at være standard udstyr på langt de fleste stiksave. 

For dig, som har brug for at få maksimal holdbarhed og præcise resultater på dine arbejdsopgaver, kan det svare sig at investere i en dyrere model med høj kvalitet.

Her får du et værktøj, som har længere levetid sammenholdt med de billigere modeller i forhold til både batterilevetid og værktøjets kapacitet.

Med en kvalitetsmodel kan du arbejde i både træ og metal, og du kan sågar skære nedefra. Disse modeller kan holde til at blive brugt i et stort omfang uden at miste sin styrke. Her handler det om slag antal.

Des dyrere din model bliver, des flere brugbare funktioner vil du få med redskabet.

Her kan du vælge model med mange hastighedsindstillinger, flere afbrydere (som har stor betydning for din sikkerhed), LED-lys, stærk motor mv.

Klinger

Du kan bruge stiksaven til mange forskellige materialer, og hvor det gælder om at skifte klinge i forhold til om det er hårdt materiale, fint, groft, langsomt, hurtigt eller andet brug.

Savklinger varierer hvor det primært er antal af tænder på klingen, som ofte afgør forskellen. Den fintandet er godt til de fine snit osv.

Hvordan skifter man klinge på stiksav?

Reservedele?

Du finder forskellige tilbehør og reservedele til save. Her er savklinger logisk nok det primære tilbehør. Du kan købe et bredt udvalg afhængig af om du skal skære i træ, metal eller måske du skal skære præcise cirkler.

Du kan købe stiksaveborde til stationær brug. Her skal saven monteres på bordet, så du kan skære med mere præcision.

Hvordan du laver lige snit med en stiksav

Tips til hvordan du bruger stiksaven

5/5 (1 Review)

Kan du lide det du læser?

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Del på Pinterest
Del på Reddit
Del på Mail

Tjek også