Topdressing til græsplæne – Hvad, hvorfor og hvilke til grøn plæne

Hvis du går og drømmer om en flot græsplæne der vil være et fodboldstadion værdig, så skal du måske overveje at bruge topdressing til græsplæne(også kaldet plænedress).

Og nej, her er der ikke tale om det du skal have oven på din Nr. 13 fra dit lokale pizzeria, men derimod det du bør fodre din græsplæne med, så den bliver flot, tæt og robust!

Topdressing er gødning til din græsplæne, som du kan bruge til forskellige formål, hvor de hyppigste dog er:

 • Opfriskning af gammel og ”slidt” græsplæne.
 • Gør en ujævn og hullet græsplæne jævn og fin igen.
 • bekæmp ukrudt, mos og små skadedyr som hærger din græsplæne.
 • Anlæg en helt ny græsplæne.

Hvad er topdressing?

topdressing græsplæne hvordan?Kort fortalt, er det gødning, som er udarbejdet til at pleje og vedligeholde en græsplæne. Grunden til at plænedress er god til din græsplæne er, at det indeholder to vigtige ingredienser. Her er det både bakkesand og kompost, som tilsammen er opskriften på en mirakelkur til din græsplæne, uanset om din græsplæne er beskadiget, har huller, er slidt eller ej.

Topdressing skal helst være så pulveriseret som muligt. Med dette menes der, at du helst skal undgå klumper af sted/sand, som kommer ud på din græsplæne. Det kan også være at du finder grene i din sammensætning af topdressing, hvilket heller ikke er godt for din græsplæne. Du bør derfor altid forhøre dig ad, om hvordan dén topdressing du har kig på, er sorteret.

 

Find forskellige gode plænedress produkter hos Haveglad

brug topdressing efter gødning

Blandingsforhold

Det viser sig at den mest optimale sammensætning af plænedress er, at der er 66% kompost og 33% bakkesand. Denne sammensætning giver dig en topdressing der passer til langt de fleste græsplæner.

Du kan dog godt være ude for at finde jord, hvor der er rigtig meget ler. Hvis du har meget lerjord, så bør der være mere bakkesand end blot de 33%. Her kan du med fordel finde topdressing med et blandingsforhold er består af 50% kompost og 50% bakkesand.

Hvis din jord derimod har meget sand, så har du brug for mere kompost. Hvis din jord er meget sandet vil din græsplæne have gavn af en sammensætning der består af 80% kompost og 20% bakkesand.

Sådan giver du din græsplæne topdressing

At give din græsplæne topdressing er faktisk ganske simpelt. Vi har her en vejledning på blot 5 trin, som du kan sætte flueben ved når du har taget et trin ad gangen:

 1. Til at starte med skal du slå græsset(græsslåmaskine test). Din græsplæne skal helst være mellem 3 og 5 centimeter høj. Hvis din plæne har meget mos, så skal du nok have dette væk først(mosfjerner test).
 2. Herefter skal du lufte din græsplæne, hvilket du kan gøre med et gravegreb og/eller en vertikalskærer. Nogle folk bruger også en rive, men det giver ikke helt den samme effekt som de to andre værktøjer. Du skal lufte græsplænen så din topdressing har lettere ved at nå jorden, hvilket fremskynder processen utrolig meget.
 3. Nu skal du have mos og løv væk fra din græsplæne. Mos er ganske nemt at fjerne når du lige har luftet din græsplæne, hvorfor det ikke skulle være et problem. Herefter kan du til gengæld bruge riven til dens egentlige formål, nemlig at fjerne blade, nyklippet græs, blade mm.
 4. Nu er det tid til at så de nye græsfrø, som skal være DNA’et til din nye og smukke græsplæne. Dette gør at du vil få en mere grøn græsplæne, når først din topdressings virkning træder til.
 5. Til slut, skal du sprede din topdressing. Laget topdressing skal være mellem 5 og 8 millimeter, men helst ikke mere, da det skærper for ilten som din græsplæne skal have.

 

Få plænedress fra Champost i bigbag hos Plantetorvet

køb champost topdressing til græsplænen

Professionelt tip til at sprede topdressing ud over din græsplæne:

Garvede havefolk er et prisværdigt folkefærd, da de gerne deler ud af deres tips og tricks. Når du skal til at sprede din topdressing kan det være svært at gennemskue hvordan det skal gøres, men her får du noget inspiration til hvordan det kan gøres ganske let:

 • Lav nogle lange linjer af topdressing henover din græsplæne, eller kast det ud med en skovl.
 • Nu tager du fat i riven, hvor du helt almindeligt fordeler din topdressing med denne.

Alternativt, hvis du har en af de større græsplæner, kan du binde noget reb om en palle og trække pallen med topdressing over din græsplæne. På denne måde er du sikker på at få en ligelig fordeling af topdressing.

Det rigtige tidspunkt til topdressing

Det er ikke alle tidspunkter på året hvor du med fordel kan give din græsplæne plænedress. Din græsplæne har vokseværk om foråret, hvor det vil være det bedste tidspunkt at give din græsplæne topdressing. Dette kan du med fordel gøre i april og maj, men hvis du ikke når det, kan det lige gå med juni og juli måned. Forskellen på månederne er blot den effektivitet du vil få ud af din topdressing, hvor det mest optimale blot er april og maj. Hvis du slet ikke når det inden juli måned er omme, så kan du lige så godt vente til næste år.

Såfremt du når at give din græsplæne topdressing, så kan du med fordel give en anelse topdressing mere når vi kommer til august og september, så din græsplæne har noget gødning at styrke sig med over de kolde måneder vi går i møde.

5/5 (1 Review)
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på reddit
Del på email