Vaterpas

Det er måske et af de vigtigste stykker værktøj i kassen, både hos den professionelle håndværker, men også i den flittige gør-det-selvers, vaterpasset. Skal der hænges hylder eller billeder, er det uundværligt, hvis du vil være helt sikker på, at tingene hænger lige.

Ordet vater kommer af det engelske ’water’ (vand) og hentyder til, at et vaterpas netop sørger for, at tingene hænger vandret. I dag findes der langt flere og mere avancerede modeller end blot den klassiske udgave med væske. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du vælger det helt rigtige vaterpas.

Populære vaterpas

geoFENNEL Multi digital vaterpas/vinkelmåler Digit

geoFENNEL Multi digital vaterpas/vinkelmåler Digit

geo-FENNEL Multi digital vaterpas/vinkelmåler DigitKR.1249.00
Mere infoSM 30 - Aluminium vaterpas med 2 libeller, 30 cm lang - Hultafors

SM 30 - Aluminium vaterpas med 2 libeller, 30 cm lang - Hultafors

Vaterpas i flere længder med aluminiumsprofil som måler 49 x 21 mm. De forskellige længder vejer ca. 520 g/m. De har 2 slagfaste UV modstandsdygtige bloklibeller med meget stor gennemsigtighed og holdbarhed.KR.130.00
Mere infoWEISS alu vaterpas med 3 libeller. Profil 50 x 22 mm

WEISS alu vaterpas med 3 libeller. Profil 50 x 22 mm

WEISS alu vaterpas med 3 libeller. Profil 50 x 22 mmKR.149.00
Mere infoVaterpas torpedo TVP20 M/MAGNET

Vaterpas torpedo TVP20 M/MAGNET

Hultafors Vaterpas  . længde 200 mm . slagfast vaterpas i gul ABS plast med magnet på undersiden . slagfaste rørlibeller med meget høj gennemsigtighed og holdbarhed...KR.106.00
Mere infoHultafors Vaterpas HVP Magnet

Hultafors Vaterpas HVP Magnet

Stærk aluminiumsprofil som måler 49x23 mm og vejer ca. 650 g/m med magneter på undersiden. Slagfaste bloklibeller med meget stor gennemsigtighed og holdbarhed. Vagelibelle med forstørrelsesglas og...KR.349.00
Mere infoHultafors Vaterpas, Libella Libella 2000

Hultafors Vaterpas, Libella Libella 2000

Libella 2000 har et støbt og planfræset aluminiumshus. Slagfaste bloklibeller med meget stor gennemsigtighed, holdbarhed, forstørrelsesglas og selvlysende reflektor. Kan suppleres med skinne, forlænger...KR.958.75
Mere infogeoFENNEL Digital vaterpas S-Digit 60+

geoFENNEL Digital vaterpas S-Digit 60+

Digitalt vaterpas med laser og almindelige vaterpaslibellerKR.1249.00
Mere infoWEISS vaterpas 60, 120 + 200 cm

WEISS vaterpas 60, 120 + 200 cm

WEISS alu vaterpas med 3 libeller. Profil 50 x 22 mm. Sæt med 3 vaterpas; WM-39506, WM-39512 og WM39520KR.685.00
Mere infoSM 120 - Aluminium vaterpas med 2 libeller, 120 cm lang - Hultafors

SM 120 - Aluminium vaterpas med 2 libeller, 120 cm lang - Hultafors

Vaterpas i flere længder med aluminiumsprofil som måler 49 x 21 mm. De forskellige længder vejer ca. 520 g/m. De har 2 slagfaste UV modstandsdygtige bloklibeller med meget stor gennemsigtighed og holdbarhed.KR.251.00
Mere infoHvilke former for vaterpas findes der?

I gamle dage kunne du gå ind i ethvert byggemarked og bede om et vaterpas og blive præsenteret for stort set det samme produkt alle steder. Sådan er det ikke i dag. Der findes ikke bare en lang række forskellige udgaver af den helt klassiske model, men også en række mere avancerede og digitale udgaver. Herunder er en liste over de mest udbredte varianter:

Almindeligt

Disse er som regel fremstillet i aluminium eller plastik og kan holde til lidt af hvert. Det kan bruges både liggende og stående til at måle hældning på forskellige ting.

Laser

Denne nye måde at bruge vaterpas på er mere let og håndterbar end den klassiske variant. Samtidig er det langt mere præcist, hvilket er en stor fordel, hvis der er tale om en lille hældning over større afstand – for eksempel i forbindelse med gulvlægning.

Digitalt/elektronisk

Den digitale variant er på en måde en blanding af det almindelige og laser vaterpasset. Det ligner et klassisk vaterpas, men har et display, der viser dig hældningen på det, du måler, kan lyse i mørke og husker din sidste måling.

App

Har du en iPhone eller en Android kan du i dag også få et vaterpas direkte på din mobil. Det betyder, at du altid har dit værktøj ved hånden og undgår at skulle bekymre dig om, hvorvidt dine ting hænger lige, hvis du har glemt værktøjskassen.

Hvilket vaterpas skal jeg vælge?

Når du skal vælge dit værktøj handler det i høj grad om, hvor præcist du har brug for, at det skal være. Det betyder, at jo længere og mere præcist du skal måle, des mere avanceret skal dit værktøj være.

  • Hvis du ønsker dig den helt klassiske variant er det vigtigt at vide, at jo længere end model du vælger, des mere præcist vil det måle. Det er ulempen ved denne form for vaterpas, for jo længere det bliver, des mere besværligt bliver det også at håndtere.
  • Skal du kunne måle mere præcist og over længere afstande vil det være en fordel for dig at vælge laser varianten. Den er let at have med, let at bruge og har mange smarte funktioner, der er en fordel, hvis du skal bruge dit vaterpas til forskellige opgaver.

Mange sværger stadig til de klassiske variant og foretrækker at bruge det til alle opgaver. Det er der ikke noget i vejen for, for modellen fungerer upåklageligt til det, den skal, og kan erhverves for helt ned til 80 kroner i de fleste byggemarkeder.

Er du mere til det digitale eller laser værktøj, så koster det lidt mere, men det giver dig også flere muligheder og funktioner end den klassiske model. Kort sagt handler det om at vælge det, du bedst kan lide og det, der giver dig det resultat, du ønsker.

0/5 (0 Reviews)
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på reddit
Del på email